Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.
Συναισθηματική Ευημερία Ευρωπαίων Πολιτών / Δήλωση θέσης EAP
Η θέση της Ψυχοθεραπείας στην Ευρώπη
Το 38,2% των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (200 εκατομμύρια άνθρωποι) υποφέρουν από συναισθηματική δυσφορία
Αυτά τα 200 εκατομμύρια πολίτες μας αξίζουν πρόσβαση σε ποιοτική εξασφαλισμένη Ψυχοθεραπευτική Φροντίδα. Έχουν το δικαίωμα να ενημερώνονται για την Ψυχοθεραπευτική θεραπεία επιλογής.
Ζητούμε σωστή νομική ρύθμιση του Επαγγέλματος Ψυχοθεραπευτικής και των Ψυχοθεραπευτικών υπηρεσιών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αναμένουμε από το νέο μας Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη νέα μας Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβουν δράση.
Συναισθηματική ευημερία των ευρωπαίων πολιτών – Τι πρέπει να γίνει;
Υπολογίζεται ότι, κάθε χρόνο, το 38,2% των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (150>200 εκατομμύρια άνθρωποι) πάσχουν από διαταραχή ψυχικής υγείας. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται ραγδαία (το 2005 ήταν 82 εκατομμύρια).
Αυτό συνεπάγεται τεράστιο –τόσο ετήσιο όσο και μακροπρόθεσμο– οικονομικό και κοινωνικό κόστος, που περιλαμβάνει απουσίες, κακές επιδόσεις, άγχος και αγωνία, απώλεια κερδών, αυξημένη χρήση πόρων υγείας, αυξημένη αναπηρία, πρόωρη συνταξιοδότηση καθώς και οποιαδήποτε επακόλουθη συναισθηματική δυσφορία και στέρηση της οικογένειας και των φίλων των ασθενών.
Η πρόσφατη οικονομική κρίση / ύφεση έχει επίσης επηρεάσει σημαντικά την ψυχική υγεία.
Αυτές οι ψυχικές διαταραχές περιλαμβάνουν αγχώδεις διαταραχές (14,0%), αϋπνία (7,0%), μείζονα κατάθλιψη (6,9%), σωματόμορφες διαταραχές (6,3%), εξάρτηση από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά (>4%), την AHHD (5%) στους νέους , και άνοια (έως 30%, ανάλογα με την ηλικία).
Δεν φαίνεται να υπάρχουν ουσιαστικές πολιτιστικές ή εθνικές διαφορές (εκτός από την κατάχρηση ουσιών και τη νοητική υστέρηση). Αν και υπάρχουν αυξήσεις στις αναρρωτικές άδειες, στην πρόωρη συνταξιοδότηση και στα ποσοστά θεραπείας, δεν υπάρχουν σταθερές ενδείξεις βελτίωσης όσον αφορά τα χαμηλά ποσοστά θεραπείας, την καθυστερημένη παροχή θεραπείας και την κατάφωρα ανεπαρκή θεραπεία.
Αυτά τα 200 εκατομμύρια πολίτες μας αξίζουν πρόσβαση σε ποιοτική, άμεσα διαθέσιμη, ψυχοθεραπευτική φροντίδα. Έχουν το δικαίωμα να ενημερώνονται για την ψυχοθεραπεία ως αποτελεσματική θεραπεία εκλογής, μερικές φορές σε συνδυασμό με την ψυχοφαρμακολογία.
Εμείς στο ΕΑΠ ζητάμε σωστή νομοθετική ρύθμιση του επαγγέλματος της ψυχοθεραπείας και ευρύτερη παροχή ψυχοθεραπευτικών υπηρεσιών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αναμένουμε από το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβουν την κατάλληλη και αποτελεσματική δράση.
Για το ΕΑΠ
Eugenijus Laurinaitis / Προηγούμενος Πρόεδρος του ΕΑΠ
Alfred Pritz / Προηγούμενος Γενικός Γραμματέας ΕΑΠ
Annette Kreuz / Προηγούμενη Υπεύθυνη Εξωτερικών Σχέσεων ΕΑ
Πιστοποιημένοι Ψυχοθεραπευτές Ελλάδας

Αναζητήστε εδώ τους Έλληνες Ψυχοθεραπευτές που έχουν λάβει το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Ψυχοθεραπείας, μέσω της ΕΕΨΕ.