Μέλη της ΕΕΨΕ γίνονται κατόπιν αιτήσεως Εκπαιδευτικοί Οργανισμοί, Επαγγελματικές Ψυχοθεραπευτικές Εταιρείες και Εταιρείες με ενεργό δραστηριότητα στο χώρο της ψυχοθεραπείας και της ψυχικής υγείας γενικότερα, καθώς και κατ’ εξαίρεσιν άτομα ψυχοθεραπευτές (π.χ. όταν δεν υπάρχει η προσέγγισή τους στην Ελλάδα). Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν τρεις κατηγορίες μελών :
– Εκπαιδευτικοί Οργανισμοί Ψυχοθεραπείας
– Εταιρείες Ψυχοθεραπείας και Σύλλογοι Επαγγελματιών Υγείας
– Άτομα Ψυχοθεραπευτές κατ’ εξαίρεσιν
5.1. Εκπαιδευτικοί Οργανισμοί Ψυχοθεραπείας
5.1.1. Κάθε εκπαιδευτικός οργανισμός μέλος πρέπει να έχει μία υπεύθυνη διοικητική δομή (όπως καταστατικό σύστασης η το αντίστοιχο αυτού), η οποία θα εναρμονίζεται με το καταστατικό του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Ψυχοθεραπείας και γραπτό Κώδικα Δεοντολογίας εναρμονισμένο με τις Κατευθυντήριες Οδηγίες του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Ψυχοθεραπείας.
5.1.2. Ο ενδιαφερόμενος οργανισμός θα πρέπει να βρίσκεται σε λειτουργία για τρία τουλάχιστον χρόνια.
5.1.3. Οι εκπαιδευτικοί οργανισμοί θα πρέπει να παρέχουν Πλήρη Εξειδικευμένη Ψυχοθεραπευτική Εκπαίδευση σύμφωνα με τα κριτήρια του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Ψυχοθεραπείας, διάρκειας τουλάχιστον τεσσάρων ετών, σε μία αναγνωρισμένη και με ευρύ πεδίο εφαρμογής, μέθοδο ψυχοθεραπείας.
Σύμφωνα με τα κριτήρια του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Ψυχοθεραπείας η επιστημονικά αναγνωρισμένη μέθοδος ψυχοθεραπείας προϋποθέτει ότι:
– Η εκπαιδευτική διαδικασία προσφέρει ένα πλήρες πρόγραμμα εκπαίδευσης
– Η εν λόγω προσέγγιση ψυχοθεραπείας υποστηρίζεται από επαρκείς επιστημονικές δημοσιεύσεις
– Η επιστημονική κατεύθυνση είναι διεθνώς αναγνωρισμένη
– Η θεραπευτική προσέγγιση καταδεικνύει μία θεωρία των ψυχικών διαταραχών, τα αίτιά τους καθώς και τα μοντέλα παρέμβασης
– Η εκπαίδευση περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για την απόκτηση του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Ψυχοθεραπείας.